Een stap voorwaarts naar een cashloze maatschappij
De onverwachte uitkomst van het Coronavirus
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (1) kan Covid-19 worden overgedragen via besmette voorwerpen. Het virus overleeft van enkele uren tot enkele dagen op oppervlakken en voorwerpen. Dit doet ons de vraag stellen: kunnen wij besmet raken door het aanraken van munten, bankbiljetten, bankkaarten of zelfs geldautomaten?
Volgens de Chinese regering is het antwoord "ja". Ondanks het feit dat het risico op besmetting beperkt blijft, is de regering vastbesloten geen risico te nemen wat het Coronavirus betreft. Sinds februari zijn maatregelen genomen om bankbiljetten te ontsmetten en zo de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.
Bankbiljetten die als "vuil" worden beschouwd en meerdere malen per dag van de ene persoon naar de andere gaan, kunnen het besmettingspercentage verhogen.
De Centrale Bank heeft alle banken die contant geld ontvangen, opgedragen dit te desinfecteren voordat het weer aan de klanten wordt verstrekt. Bankbiljetten ondergaan een ultraviolette behandeling en een behandeling bij hoge temperatuur. Daarna worden ze 7 tot 14 dagen opgeslagen, afhankelijk van de regio of stad waaruit ze afkomstig zijn, voordat ze opnieuw onder het publiek kunnen worden verspreid.
Bovendien zullen alle bankbiljetten uit risicogebieden zoals ziekenhuizen en versmarkten een speciale behandeling ondergaan en na desinfectie niet opnieuw worden gedistribueerd.
De overdracht van contant geld tussen provincies is ook opgeschort om de omloop van contant geld in de zwaarst getroffen gebieden tot een minimum te beperken.
De centrale bank heeft haar beheer van de geldomloop versterkt om een veilig gebruik ervan te waarborgen. Daarom zijn speciale maatregelen getroffen om in de regio Hubei nieuwe bankbiljetten te verstrekken. De instelling heeft met spoed 4 miljard yuan (525 miljoen euro) aan nieuwe bankbiljetten toegewezen voor de stad Wuhan.
Alipay en WeChat Pay in de strijd tegen het Coronavirus
Klanten die Alipay/WeChat Pay gebruiken om af te rekenen
Sinds enkele jaren is de voorkeurswijze van betalen in China verschoven van contant geld of kaart naar mobiele portemonnee. De giganten van de e-wallets, Alipay en WeChat Pay, worden door meer dan 2/3 van de Chinese bevolking gebruikt, wat neerkomt op meer dan 1 miljard mensen.
Te midden van de chaos die het Coronavirus veroorzaakt, is mobiel betalen van vitaal belang geworden in de strijd tegen de epidemie. Om de overdracht van het virus tegen te gaan, heeft de Chinese regering betalingen via Alipay en WeChat Pay aangemoedigd. Klanten hoeven alleen maar de QR-code van de winkelier te scannen zonder een voorwerp aan te raken, wat het risico op besmetting verkleint, in tegenstelling tot het wisselen van bankbiljetten, munten of het betalen met een creditcard.
Het coronavirus is een katalysator geworden voor het veranderen van het consumentengedrag in de getroffen landen. Na de uitbraak van de epidemie werd vastgesteld dat het aantal face-to-face transacties in de detailhandel afnam, terwijl e-commerce en onlinediensten een snelle groei kenden. Volgens gegevens van QuestMobile is de gemiddelde tijd die Chinezen op het mobiele internet doorbrengen gestegen van 6,1 uur per dag in januari tot 7,3 uur in februari. De trending sectoren zijn onder meer online onderwijs, werk op afstand, voedselbezorging, logistiek en e-commerce. Bovendien is het aantal contante betalingen en betalingen met kredietkaarten aanzienlijk gedaald, terwijl er meer transacties via elektronische portemonnees of contactloze betaalsystemen zijn geregistreerd.