Merchant Category Codes (MCC) voor handelaren beter begrijpen
Als merchant is het essentieel om een goed begrip te hebben van de verschillende systemen en tools die het landschap van de betalingsverwerking beheersen. Eén zo'n systeem dat een cruciale rol speelt in het betalingsverkeer is de Merchant Category Code (MCC). In dit artikel gaan we dieper in op wat MCC's zijn, hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn voor webwinkeliers.
Wat zijn Merchant Category Codes (MCC's)?
Merchant Category Codes (MCC's) zijn vier-cijferige numerieke codes die worden gebruikt om bedrijven in te delen in specifieke industrie categorieën op basis van de soorten goederen of diensten die zij leveren.
MCC's werden ingevoerd door de International Organization for Standardization (ISO) en worden nu beheerd door de betaalkaartnetwerken, zoals Visa, Mastercard, American Express en Discover. Elk kaartnetwerk onderhoudt zijn eigen MCC-systeem.
Hoe werken Merchant Category Codes?
Wanneer een klant een aankoop doet met een krediet- of debetkaart, wordt de MCC van de handelaar doorgegeven als onderdeel van de betalingsinformatie. De MCC helpt de kaartuitgever of betalingsverwerker de aard van de transactie te identificeren en de juiste afwikkelingsvergoedingen of beloningsprogramma's toe te passen.
De MCC's spelen een belangrijke rol bij het bepalen van hoeveel de handelaar betaalt aan afwikkelingsvergoedingen, die door de kaartnetwerken in rekening worden gebracht om de kosten van de verwerking van transacties te dekken. Interchange fees kunnen variëren op basis van het risico van een bepaalde sector of het type transactie.
Bedrijven in sectoren met een hoog risico, zoals gokken of entertainment voor volwassenen, hebben bijvoorbeeld vaak hogere afwikkelingsvergoedingen in vergelijking met sectoren met een lager risico, zoals de detailhandel of kruidenierszaken.
Waarom zijn Merchant Category Codes belangrijk voor winkeliers?
1. Afwikkelingsvergoedingen: Zoals we hierboven al hebben vermeld, zijn MCC's cruciaal voor winkeliers omdat ze een directe invloed hebben op de interchange fees die ze betalen. Door hun bedrijf correct te categoriseren, kunnen winkeliers ervoor zorgen dat ze de juiste vergoedingen voor hun branche in rekening gebracht krijgen. Het verkeerd classificeren van een bedrijf kan resulteren in hogere afwikkelingsvergoedingen, wat leidt tot hogere kosten.
2. Beloningsprogramma's: Veel uitgevers van creditcards bieden beloningsprogramma's aan hun kaarthouders op basis van MCC's. Een creditcard kan bijvoorbeeld bonuspunten bieden voor uitgaven bij restaurants of benzinestations. Door te weten welke MCC's in aanmerking komen voor deze beloningsprogramma's, kunnen winkeliers klanten aantrekken die hun beloningen willen maximaliseren door binnen specifieke categorieën te winkelen.
3. Aanvaarding van betalingen: Sommige betalingsverwerkers of wervende banken kunnen beperkingen of gespecialiseerde diensten hebben gebaseerd op MCC's. Bepaalde sectoren met een hoog risico kunnen bijvoorbeeld gespecialiseerde verwerkingsoplossingen vereisen of extra kritisch worden gevolgd vanwege wettelijke vereisten. Inzicht in de MCC's die verband houden met hun bedrijf helpt winkeliers bij het vinden van de juiste betalingsverwerkingspartners en oplossingen die zijn afgestemd op hun behoeften.
4. Rapportage en analyse: Een juiste classificatie van zakelijke transacties met behulp van MCC's stelt winkeliers in staat om nauwkeurige rapporten te genereren en inzicht te krijgen in hun verkoopgegevens. MCC-gebaseerde rapportage helpt winkeliers hun prestaties over verschillende categorieën te volgen, trends te identificeren en weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen.
Hoe kunnen handelaren zorgen voor een accurate MCC-classificatie?
Om een nauwkeurige MCC-classificatie te garanderen, moeten handelaren
1. Overleg met uw betalingsverwerker: Merchants moeten overleggen met hun betalingsverwerker of acquiring bank om de MCC geassocieerd met hun bedrijf te begrijpen en te bevestigen dat het correct is gecategoriseerd. Het is belangrijk om de MCC regelmatig te herzien en bij te werken, vooral als er veranderingen zijn in de aard van het bedrijf.
Als u vragen heeft over uw MCC, neem dan contact op met ons team.
2. Controleer transactiegegevens: Merchants moeten hun transactiegegevens regelmatig controleren om eventuele discrepanties in MCC's te identificeren. Als ze inconsistenties of fouten opmerken, moeten ze contact opnemen met hun betalingsverwerker om het probleem te verhelpen.
3. Blijf op de hoogte: Naarmate het landschap van de betalingsverwerking evolueert, kunnen nieuwe MCC's worden ingevoerd en bestaande worden gewijzigd. Handelaren moeten op de hoogte blijven van alle updates met betrekking tot MCC's en ervoor zorgen dat hun bedrijf correct geclassificeerd blijft.
Voorbeelden van MCC-categorieën:
Local and suburban commuter passenger transportation, including ferries
Duty free shops
Digital Goods: Games
Jewelry, watch, clock and silverware shops
Camera and photographic supply shops
Cosmetic shops
Carpet and upholstery cleaning
Advertising services
Computer programming, data processing and integrated systems design services
Miscellaneous food shops — convenience and speciality retail outlets
Package shops — beer, wine and liquor
Conclusie:
Merchant Category Codes (MCC's) zijn een essentieel onderdeel van het betalingsverwerkende ecosysteem. Door hun activiteiten te begrijpen en nauwkeurig te categoriseren met behulp van MCC's, kunnen winkeliers ervoor zorgen dat de juiste afwikkelingsvergoedingen in rekening worden gebracht, klanten aantrekken via beloningsprogramma's, geschikte betalingsverwerkingsoplossingen vinden en gegevens gebruiken voor geïnformeerde besluitvorming. Het is essentieel voor handelaren om op de hoogte te blijven en regelmatig hun MCC-classificatie te herzien om hun betalingsverwerkingsactiviteiten te optimaliseren.
Over de auteur: Silkpay
Silkpay, gevestigd in Parijs, biedt omnichannel en veilige betalingsoplossingen om fysieke winkels en e-commerce in Europa te helpen meer dan 30 van 's werelds meest populaire betaalmethoden te accepteren: Visa, Mastercard, CB, UnionPay, Alipay+, WeChat Pay en Azië- Pacific's belangrijkste e-wallets.
Silkpay is een winnaar van de LVMH Innovation Award. Het bedrijf werd ook geselecteerd als finalist voor de "Money 20/20" Best Startup en in de "MPE Berlin” Startup Awards. Silkpay won ook de "Best Fintech" awards van Capgemini en BPCE.
Silkpay helpt verkopers om hun klanten de soepelste betalingservaring te bieden. We zijn een getalenteerd en internationaal team, gedreven door één doel: de klantervaring verbeteren en betalingen eenvoudig en veilig maken.